Latest Post

Δοκιμάστε να φτιάξετε κεφτεδάκια με πράσο και θα γευτείτε μια νοστιμιά που δεν την περιμένατε

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 μεγάλα πράσα
  • 3 μεγάλες πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα  
    .
    Εκτέλεση
    1. Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε μόνο το τρυφερό μέρος. Κόβουμε σε λεπτές φέτες, τις τοποθετούμε σε τηγάνι φαρδύ και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε ίσα να καλυφτούν τα πράσα. Τα αχνίζουμε ώσπου να πιουν τα υγρά τους. Όταν δεν θα έχει μείνει καθόλου νερό στο τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2΄-3΄ ώσπου να μοσχομυρίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
    2. Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις καθαρίζουμε και με πιρούνι τις λιώνουμε σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα πράσα, τα αυγά, το αλεύρι, τον άνηθο, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει.
    3. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά να ροδίσουν. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.


    Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
    Χρόνος Ψησίματος: 4 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

  • Για το γιουβέτσι
    • 400 γρ. κριθαράκι
    • 50 γρ. ελαιόλαδο
    • 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
    • 150 γρ. κρασί λευκό
    • 1,5 κιλό ζωμό κοτόπουλο ή νερό
    • λίγο σαφράν
    • λίγο χυμό λάιμ
    • λίγο ξύσμα λάιμ
    • 100 γρ. βούτυρο
    • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
    • 10 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
    • 5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • 16 μύδια αχνισμένα, χωρίς κέλυφος
    • 100 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
    • αλάτι
  • Για τις γαρίδες και τα χτένια
    • 8 γαρίδες, μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
    • 8 χτένια
    • 25 γρ. ελαιόλαδο
    • αλάτι
     Για το γιουβέτσι
    Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις αυτό εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό (250 γρ. περίπου) και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σαφράν και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (προσθέτοντας σταδιακά το ζωμό με τρόπο παρόμοιο με την παρασκευή του ριζότου) μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Ρίχνουμε το καλαμάρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα βότανα και τα μύδια και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος βάζουμε τις γαρίδες και τα χτένια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
    Για τις γαρίδες και τα χτένιαΖεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε στο λάδι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα χτένια. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Υλικά
1/2 κιλού μπακαλιάρο παστό ξαλμυρισμένο πολύ καλά
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο (ένα πολύ καλό κεφαλοτύρι είναι αυτό της Καστοριάς)
5 αβγά
πιπέρι
κόκκινη φαρίνα όσο πάρει
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Ξεψαχνίζουμε τον μπακαλιάρο από τα κόκκαλα και τον “μαδάμε”
σε ψιλά-ψιλά κομματάκια

Βάζουμε τα λιανισμένα κομματάκια σε μπολ μαζί με το
κεφαλοτύρι τα αβγά και το πιπέρι.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι,τόσο όσο να γίνει το μείγμα
σαν χυλός όχι πολύ αραιός αλλά ούτε και πηχτός

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι.Βάζουμε κουταλιές από το μείγμα
και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να ψηθούν οι κροκέτες μας
μέχρι μέσα.

Βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίσει
η περίσσια του λαδιού.
Σερβίρουμε τις κροκέτες ζεστές και φρεσκοτηγανισμένες.Πιστέψτε με όμως
ακόμη και όταν κρυώσουν είναι πεντανόστιμες!


Υλικά :

1 κιλό κολιοί
5 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε ψηλά φετάκια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 φύλλα δάφνης
¼ φλιτζανιού λάδι
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτέ
Αλάτι, πιπέρι
Ντομάτες κομμένες ροδέλες

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε, πλένουμε και  αλατίζουμε τα ψάρια. Τα απλώνουμε σε ταψί. Τσιγαρίζουμε σε λάδι  και ρίχνουμε τον  ντοματοπολτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τον μαϊντανό, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει μία καλή βράση η σάλτσα την απλώνουμε πάνω στα ψάρια. Από πάνω βάζουμε αραιά τις φέτες της ντομάτας τις οποίες αλατίζουμε ελαφρά. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο  για 40 έως 50 λεπτά

ΥΛΙΚΑ  
  • 1-2 κιλά χταπόδι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι λευκό ξίδι
  • 2-4 μπαχάρια (κόκκοι)
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 4-6 πιπέρια (κόκκοι)
  • ελάχιστο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι, το βάζετε ολόκληρο σε μία κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης και αφήνετε να σιγοβράσει για 1 ώρα. Αφαιρείτε το χταπόδι με μια τρυπητή και το κόβετε. Βάζετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα που βράσατε το χταπόδι να ζεσταθεί ελαφρά. Ρίχνετε το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το νερό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και μαγειρέψτε για 25΄-30΄. Προσθέστε το ξίδι και συνεχίστε μέχρι να χυλώσει το φαγητό.

  1. Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα.
  2. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας [αν είναι ολόκληρα] ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. 
  3. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
  4. Σε μια νάιλον σακούλα [προσοχή μην είναι τρύπια] βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.
  5. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει  τηγάνι, αρχίζουμε να τα γυρίζουμε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν στο καυτό λάδι. Αν έχουμε φριτέζα τα αφήνουμε ως έχουν. [καλά είναι και σε τηγάνι να σκεπάζονται από το λάδι].
  6. Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο – τρία λεπτά [2-3′] με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα.  ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
  7. Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε . Δεν τα αλατίζουμε ποτέ πριν τα τηγανίσουμε γιατί με το αλάτι θα «σφίξουν».
  8. Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. [το χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα γιατί θα «πανιάσουν»].
 
Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα. Βασικά όμως είναι ο χρόνος ψησίματος. Επίσης να βάζετε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού.

Τι θα χρειαστούμε:
Μπύρα (lager)
Αλεύρι (κατά προτίμηση άσπρο)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
Μπαχαρικά

Πως το κάνουμε:
Το απλό κουρκούτι (νερό κι αλεύρι) είναι σαν ψαρόκολλα.
Σήμερα θα σας δώσουμε την επαγγελματική συνταγή του κουρκουτιού, όπως αυτή διδάσκεται στις σχολές και όπως εφαρμόζεται στα καλά εστιατόρια που τολμούν να πουλήσουν μπακαλιάρο (λες και δεν είναι από τα νοστιμότερα ψάρια).

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 300 γραμμάρια αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Αν θέλετε ρίχνετε και άλλα μπαχαρικά μέσα. Προτείνουμε το πράσινο πιπέρι.

Τα κάνουμε σαν ένα ηφαίστειο και στο κέντρο ρίχνουμε τη μπύρα (330 κ. ε.).
Ανακατεύουμε. Μην ξεχνάμε ότι δεν κάνουμε ζύμη αλλά κουρκούτι. Πρέπει να είναι κάπως ρευστό αλλά ταυτόχρονα κολλώδες. Ρυθμίζουμε ανάλογα την ποσότητα του αλευριού (αν είναι πολύ ρευστό) ή της μπύρας (αν έσφιξε πολυ).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην κάνετε τον έξυπνο και αφαιρέσετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Αποτελούν χημικά συστατικά αναγκαία για το κουρκούτι. Το αλάτι σφίγκει το τελικό αποτέλεσμα και η ζάχαρη δίνει το χρυσό χρώμα στην κρούστα.
Στα σχόλια βλέπουμε ότι προτείνετε να προστεθεί στη συνταγή και ένα σφηνάκι τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο). Τέλεια ιδέα. Στις ζύμες μας πάντα βάζουμε και ένα σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Σε αυτή, επειδή έχει την μπύρα δεν βάζουμε. Το δοκιμάσαμε, όμως, και έγινε πολύ καλό.
Αν χρησιμοποιήσετε ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο θα έχει περισσότερο την αίσθηση του "ψαρομεζέ".
Ο φίλος Βασίλης προτείνει με αυτό που θα περισσέψει να βουτήξουμε φέτες ψωμί και να τις τηγανίσουμε. Δοκιμάστε το με μπόλικη ρήγανη και τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Και μια και λέμε κεφαλογραβιέρα. Κόψτε την σε ράβδους, βουτήξτε την στο κουρκούτι και τηγανίστε την κι αυτή... Σαν να ξεφύγαμε λίγο, ε;

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο, σε φέτες
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα, σε ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας φρέσκιας
  • 3 ντομάτες, σε ροδέλες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
 

Διαδικασία

Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στην ενότητα Συμβουλές.

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφού μελώσουν, ρίχνετε το χυμό της ντομάτας, πολύ λίγο αλάτι, πιπέρι και τις σταφίδες.

Σε ένα ταψί σώνετε τις ροδέλες της ντομάτας, από πάνω ακουμπάτε τις φέτες του μπακαλιάρου και τα δαφνόφυλλα.

Περιχύνετε το φαγητό στο ταψί με τη σάλτσα από το τηγάνι και ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι το λάδι να βγει στην επιφάνεια. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί

1)      800 γραμμάρια μικρά μπακαλιαράκια (περίπου 5 ψάρια)
     2)      6 γεμάτες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
     3)      1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
     4)      1 λεμόνι ζουμερό, το χυμό του
     5)      2 πολύ μεγάλες ή 3 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
     6)      Αλάτι
     7)      ½ φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ νερό
 

Μέθοδος:
                Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το λεμόνι και το λιωμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι, χτυπώντας, σαν να φτιάχνουμε ομελέτα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. 
                Σε ένα λαδωμένο ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς, τοποθετούμε τα ψάρια με τη σειρά. Τα αλατίζουμε, τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και ρίχνουμε το νερό στην άκρη του σκεύους. Να μην πέσει πάνω στα ψάρια και τα ξεπλύνει από το λαδολέμονό τους. 
Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία (περίπου στους 170  βαθμούς) για 35-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα ψάρια ψήθηκαν αλλά δεν στέγνωσαν!!!
                Σερβίρουμε τα ψάρια ζεστά περιχυμένα με το ζουμάκι που έχει μείνει στο ταψί.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.