Latest Post

Η φάβα στα καλύτερά της! Αυτοί οι κεφτέδες τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι. Και αν τους βουτήξετε και μέσα στο λαδολέμονο της ρέγκας θα έχετε τον τέλειο μεζέ για το τσίπουρο ή την κρύα ρετσίνα.

Υλικά

  • 200 γρ. φάβα, πλυμένη και στραγγισμένη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 250 γρ. τριμμένη φρυγανιά αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ρέγκας
  • 2 φιλέτα ρέγκας (συσκευασμένα σε κενό αέρος στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος

Διαδικασία

Φαβοκεφτέδες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 750 ml νερό και τη φάβα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα, για να λιώσει καλύτερα αλλά και για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να πήξει καλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε με το λάδι του στη φάβα. Προσθέτουμε το αυγό, το δυόσμο, το μαϊντανό, τον ξερό κόλιανδρο, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε τη φάβα σε μικρά μπαλάκια, περίπου 20 - 22 κεφτεδάκια, και τα περνάμε από το αλεύρι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους φαβοκεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2 - 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν. Στρώνουμε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε τους κεφτέδες να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
«Σάλτσα»: Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα ρέγκας και τα βάζουμε σε ένα μέτριο μπολ. Σε ένα άλλο μικρό μπολ βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, το μαϊντανό και το δυόσμο, και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη ρέγκα, ανακατεύουμε με το πιρούνι να αναμειχθούν τα υλικά και συνοδεύουμε με το ιδιότυπο αυτό μείγμα τα φαβοκεφτεδάκια.

Υλικά

  • 180 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, στα 4
  • τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • χυμός 1 μέτριου λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σος γιαουρτιού
  • 500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 80 ml νερό, παγωμένο

Για το σερβίρισμα
  • 4-5 αραβικές πίτες
  • 4 φύλλα μαρουλιού, λεπτοκομμένα
  • 1 μικρό αγγούρι, σε φέτες
  • 1 μεγάλη ντομάτα, σε λεπτές φέτες

Διαδικασία

Σος: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και τα ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή σάλτσα. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Φαλάφελ: Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κύμινο, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, το λεμόνι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν λείος πουρές). Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας, για να πλατύνουν. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Σερβίρισμα: Ζεσταίνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά). Μοιράζουμε σε κάθε πίτα το μαρούλι, τα φαλάφελ, το αγγούρι και τις ντομάτες. Περιχύνουμε με όση σος γιαουρτιού θέλουμε, τυλίγουμε (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

Υλικά για 6 άτομα:
  • 1.000 - 1.200 γρ. παστός μπακαλιάρος, φιλέτο, ξαλμυρισμένο και κατά προτίμηση χωρίς την πέτσα του, κομμένο σε μέτρια κομμάτια (την πέτσα την αφαιρούμε, αφού ξαλμυρίσουμε το ψάρι, τραβώντας την  με το χέρι μας)
  • 100 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος)
Για το κουρκούτι:
  • 120 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. κορν φλάουρ
  • 300 ml μπίρα ξανθιά
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, κοπανισμένος)
  • αλάτι (με μέτρο), πιπέρι
Για την κόκκινη σκορδαλιά:
  • 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ολόκληρες, ακαθάριστες και καλά πλυμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού (100 γρ. περίπου), καρυδόψιχα, αλεσμένη στο μούλτι
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 30 ml (περίπου 2 κουτ. σούπας) ξίδι, κατά προτίμηση μηλόξιδο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • τα φύλλα από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, κοπανισμένος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Διαδικασία:

Κόκκινη σκορδαλιά: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε αν έγιναν τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι - πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία). Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, για να μπορέσουμε να τις πιάσουμε. Τις ξεφλουδίζουμε (όσο πιο ζεστές είναι, τόσο πιο εύκολα τις ξεφλουδίζουμε) και τις κάνουμε πουρέ στο μύλο λαχανικών ή με το ειδικό εργαλείο, το πρες πουρέ. Από τον πουρέ αυτόν εμείς θα χρειαστούμε 1 φλιτζάνι. Οσο περισσέψει τον τρώμε επιτόπου (ο μεζές του μάγειρα).

Εν τω μεταξύ, βράζουμε σε ένα μπρίκι 1 φλιτζάνι νερό σε δυνατή φωτιά. Οταν αρχίσει να κοχλάζει, ζεματίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου για περίπου 2 - 3 λεπτά. Τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Με αυτόν τον τρόπο κάμπτεται η αψάδα του σκόρδου.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον πουρέ πατάτας, το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα καλά, μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής, πηχτή κρέμα.

Μπακαλιάρος: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ξαλμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα πασπαλίζουμε με το δυόσμο και τα περιχύνουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν. Στραγγίζουμε τα κομμάτια από τη μαρινάδα.

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι και τα γυρίζουμε με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές. Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα), ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ανά 2 ή ανά 3 (ανάλογα με το μέγεθος του μπακαλιάρου και του σκεύους - πάντως όχι στριμωχτά, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφήξουν πολύ λάδι), για περίπου 5 - 6 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να χρυσίσουν. Βγάζουμε τον μπακαλιάρο σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξει από το περιττό λάδι.

Τον σερβίρουμε ζεστό με την κόκκινη σκορδαλιά.

Υλικά συνταγής

  • σαρδέλες: 1 κιλό
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • σκόρδο: 2-3 σκελίδες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • κρεμμύδι: 1 κομμένο σε ροδέλες
  • ντομάτες: 3-4 ψιλοκομμένες, μέτριες, φρέσκες και ώριμες ή 450 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
  • μαϊντανός: 2-3 κουταλιές, ψιλοκομμένος και λίγος ακόμη για το σερβίρισμα
  • νερό: 1/2 φλιτζάνι
  • αλάτι
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις σαρδέλες ως εξής: τις κρατάτε από την ουρά με το ένα χέρι κάτω από το νερό της βρύσης και με το άλλο πιέζετε και με μία κίνηση από πάνω προς τα κάτω αφαιρείτε τα λέπια. Αφαιρείτε επίσης το κεφάλι και τα εντόσθια. Τις αλατοπιπερώνετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Ετοιμάζετε τη σάλτσα ζεσταίνοντας το λάδι και σοτάροντας το σκόρδο και το κρεμμύδι ελαφρά. Προσθέτετε κατόπιν τα ντοματάκια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά 15’ περίπου.
  3. Τοποθετείτε τις σαρδέλες σε ένα ταψάκι φούρνου σε μία στρώση τη μία δίπλα στην άλλη. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα, προσθέτετε το νερό και τις ψήνετε 20’-25’ . Κλείνετε το φούρνο και αφήνετε τις σαρδέλες να σταθούν 5’-6’. Τις σερβίρετε πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τρώγονται ευχάριστα και κρύες.  
     

Υλικά συνταγής

  • 850-1.000 γρ. χοιρινό με λίπος (παντσέτα, λαιμός κ.λπ.)
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μαρινάτα
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζανιού μπίρα
  • το ξύσμα 1 λεμονιού
  • ½ κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • ½ κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο
  • ½ μαύρο πιπέρι
  • 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε -ή ζητάτε απ' το χασάπη να σας το έχει ήδη κόψει- το κρέας σε κομμάτια. Ρίχνετε σε γυάλινο ευρύχωρο σκεύος τα υλικά της μαρινάτας και τα ανακατεύετε καλά. Τοποθετείτε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Σκεπάζετε και αφήνετε τουλάχιστον 2 ώρες να μαριναριστεί το κρέας ανακατεύοντας και γυρνώντας το 2-3 φορές.
  2. Περνάτε τα κομμάτια κρέατος σε καλαμάκια ξύλινα ή μεταλλικά και ψήνετε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ για 17΄- 20΄(ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών) γυρίζοντάς τα συχνά και αλείφοντάς τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τη μαρινάτα (με τη βοήθεια ενός πινέλου). Αλατοπιπερώνετε προς το τέλος. Σερβίρετε τα σουβλάκια με τραγανές πατάτες και σαλάτα.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμάς από μπούτι αρνίσιο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού Tabasco
  • 2 κουταλιές της σούπας κύμινο
  • 1 φρέσκια ντομάτα, (χωρίς φλούδες και σπόρους), λιωμένη
  • αλάτι, πιπέρι και κόκκινο πιπέρι
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού γαλέτα (ή τριμμένη φρυγανιά)
  • Για το σερβίρισμα
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 4 πίτες αραβικές, λεπτές ή για σουβλάκι (έτοιμες ή σπιτικές)
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες (προαιρετικά)
  • 2 ντομάτες σε φέτες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ρίχνετε σε ένα μπολ τον κιμά, τα κρεμμύδια, το λάδι, το Tabasco, το κύμινο, την ντομάτα, το αυγό, τη γαλέτα και αλατοπίπερο. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά. Τα αφήνετε να μείνουν στο ψυγείο 1-2 ώρες.
  2. Πλάθετε μπιφτεκάκια μακρόστενα, όπως τα σουτζουκάκια, αλλά πιο μακριά και λεπτά. Τα ψήνετε στη σχάρα μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
  3. Σερβίρετε τα κεμπάπ πάνω στις πίτες προσθέτοντας τη ρόκα, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και το γιαούρτι. Το γιαούρτι, αν θέλετε, το πασπαλίζετε με πάπρικα απλή ή καπνιστή

Υλικά συνταγής

  • 180 γρ. σουτζούκι κομμένο σε φετάκια
  • 4 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο μαϊντανό, σχοινόπρασο, δυόσμο ή βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε το τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ροδίζετε τις ροδέλες από το σουτζούκι και από τις δυο τους πλευρές.
  2. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια σπάτε στο τηγάνι τα αυγά και τα αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε όσο χρειάζεται για να τηγανιστούν τα αυγά. 
  3. Αποσύρετε το σκεύος απ' τη φωτιά και σερβίρετε τα αυγά με το σουτζούκι ζεστά, πασπαλισμένα με όποιο φρέσκο μυρωδικό σας αρέσει. 

Υλικά συνταγής

 

  • Για τη ζύμη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μαγιά στεγνή
  • 1/2 ποτήρι γάλα φρεσκό
  • 1 φλιτζανάκι νερό χλιαρό
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση και το τηγάνισμα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 100 γρ. φέτα
  • 250 γρ. ανθότυρο Κρήτης
  • ελαιόλαδο κρητικό ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνετε μια μικρή λακκούβα. Ρίχνετε εκεί τη μαγιά, το γάλα, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να αποκτήσετε μια πολύ μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε να ξεκουραστεί 25-30'.
  2. Κομματιάζετε τη φέτα και το ανθότυρο σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με τον κρόκο του αυγού. Παίρνετε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και τα πλάθετε σαν μπαλάκια. Κάνετε μια τρύπα με το δάχτυλο σας, βάζετε εκεί λίγο από το μείγμα των τυριών και ξανακλείνετε τη ζύμη, δίνοντας το σχήμα κροκέτας ή κεφτέ. 
  3. Ζεσταίνετε μια καλή ποσότητα από λάδι ή σπορέλαιο και τηγανίζετε τα πιτάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρετε. 

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.