Latest Post

Υλικά συνταγής

  • 850-1.000 γρ. χοιρινό με λίπος (παντσέτα, λαιμός κ.λπ.)
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μαρινάτα
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζανιού μπίρα
  • το ξύσμα 1 λεμονιού
  • ½ κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • ½ κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο
  • ½ μαύρο πιπέρι
  • 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε -ή ζητάτε απ' το χασάπη να σας το έχει ήδη κόψει- το κρέας σε κομμάτια. Ρίχνετε σε γυάλινο ευρύχωρο σκεύος τα υλικά της μαρινάτας και τα ανακατεύετε καλά. Τοποθετείτε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Σκεπάζετε και αφήνετε τουλάχιστον 2 ώρες να μαριναριστεί το κρέας ανακατεύοντας και γυρνώντας το 2-3 φορές.
  2. Περνάτε τα κομμάτια κρέατος σε καλαμάκια ξύλινα ή μεταλλικά και ψήνετε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ για 17΄- 20΄(ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών) γυρίζοντάς τα συχνά και αλείφοντάς τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τη μαρινάτα (με τη βοήθεια ενός πινέλου). Αλατοπιπερώνετε προς το τέλος. Σερβίρετε τα σουβλάκια με τραγανές πατάτες και σαλάτα.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμάς από μπούτι αρνίσιο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού Tabasco
  • 2 κουταλιές της σούπας κύμινο
  • 1 φρέσκια ντομάτα, (χωρίς φλούδες και σπόρους), λιωμένη
  • αλάτι, πιπέρι και κόκκινο πιπέρι
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού γαλέτα (ή τριμμένη φρυγανιά)
  • Για το σερβίρισμα
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 4 πίτες αραβικές, λεπτές ή για σουβλάκι (έτοιμες ή σπιτικές)
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες (προαιρετικά)
  • 2 ντομάτες σε φέτες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ρίχνετε σε ένα μπολ τον κιμά, τα κρεμμύδια, το λάδι, το Tabasco, το κύμινο, την ντομάτα, το αυγό, τη γαλέτα και αλατοπίπερο. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά. Τα αφήνετε να μείνουν στο ψυγείο 1-2 ώρες.
  2. Πλάθετε μπιφτεκάκια μακρόστενα, όπως τα σουτζουκάκια, αλλά πιο μακριά και λεπτά. Τα ψήνετε στη σχάρα μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
  3. Σερβίρετε τα κεμπάπ πάνω στις πίτες προσθέτοντας τη ρόκα, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και το γιαούρτι. Το γιαούρτι, αν θέλετε, το πασπαλίζετε με πάπρικα απλή ή καπνιστή

Υλικά συνταγής

  • 180 γρ. σουτζούκι κομμένο σε φετάκια
  • 4 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο μαϊντανό, σχοινόπρασο, δυόσμο ή βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε το τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ροδίζετε τις ροδέλες από το σουτζούκι και από τις δυο τους πλευρές.
  2. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια σπάτε στο τηγάνι τα αυγά και τα αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε όσο χρειάζεται για να τηγανιστούν τα αυγά. 
  3. Αποσύρετε το σκεύος απ' τη φωτιά και σερβίρετε τα αυγά με το σουτζούκι ζεστά, πασπαλισμένα με όποιο φρέσκο μυρωδικό σας αρέσει. 

Υλικά συνταγής

 

  • Για τη ζύμη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μαγιά στεγνή
  • 1/2 ποτήρι γάλα φρεσκό
  • 1 φλιτζανάκι νερό χλιαρό
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση και το τηγάνισμα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 100 γρ. φέτα
  • 250 γρ. ανθότυρο Κρήτης
  • ελαιόλαδο κρητικό ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνετε μια μικρή λακκούβα. Ρίχνετε εκεί τη μαγιά, το γάλα, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να αποκτήσετε μια πολύ μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε να ξεκουραστεί 25-30'.
  2. Κομματιάζετε τη φέτα και το ανθότυρο σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με τον κρόκο του αυγού. Παίρνετε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και τα πλάθετε σαν μπαλάκια. Κάνετε μια τρύπα με το δάχτυλο σας, βάζετε εκεί λίγο από το μείγμα των τυριών και ξανακλείνετε τη ζύμη, δίνοντας το σχήμα κροκέτας ή κεφτέ. 
  3. Ζεσταίνετε μια καλή ποσότητα από λάδι ή σπορέλαιο και τηγανίζετε τα πιτάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρετε. 

Υλικά

Για 4 άτομα

  • 800 γρ. φρέσκο μπακαλιάρο, σε 4 φέτες
  • αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 400 γρ. ντομάτα, σε κυβάκια ή τριμμένη
  • ½  κουταλιά γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας μαύρες σταφίδες
  • 10 ελιές Καλαμών (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά σούπας κάπαρη, ξαλμυρισμένη (προαιρετικά)
    Ξαρμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο και ετοιμάζουμε τις φέτες. Ή ετοιμάζουμε φέτες από φρέσκο ψάρι.
  • Στρώνουμε το ταψί με ροδέλες ντομάτας και ελαιόλαδο. Πάνω στρώνουμε φέτες φρέσκιας πατάτας (να ψήνεται εύκολα). Πάνω ακουμπάμε τις φέτες ψαριού.
  • Φτιάχνουμε την σάλτσα σε τηγάνι και την απλώνουμε πάνω στο ψάρι.
  • Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, θα χρειαστούμε μια κούπα με αυτή την εκτέλεση.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένο) για 40-45 λεπτά.
  • Μέθοδος εκτέλεσης

    στο τηγάνι

    Αν μπορέσουμε, αγοράζουμε τις κομμένες φέτες μπακαλιάρου από τον ψαρά μας. Αν όχι, επιλέγουμε ένα μεγάλο μπακαλιάρο και κόβουμε μόνοι μας τις φέτες. Με το κεφάλι, την ουρά και τα υπόλοιπα, φτιάχνουμε μια γλυκιά ψαρόσουπα με λαχανικά.
    Αφαιρούμε τα πλαϊνά κόκαλα και την πέτσα του ψαριού. Πλένουμε τις φέτες του μπακαλιάρου και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις αλευρώνουμε και κατόπιν τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
    Αδειάζουμε το λάδι από το τηγάνι και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
    Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σε μέτρια φωτιά, για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, την ντομάτα, το αλατοπίπερο και τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
    Προσθέτουμε το τηγανισμένο ψάρι, καλύπτουμε με τη σάλτσα και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά ακόμη.
    Ρίχνουμε, αν θέλουμε, τις ελιές και την κάππαρη και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.








    ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

    αλάτι και πιπέρι
    αλεύρι, για το τηγάνισμα
    200 ml έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
    150 ml λευκό ξίδι
    150 ml λευκό ξηρό κρασί
    2 κ.σ. πελτέ, αραιωμένο σε λίγο νερό
    1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
    1 φύλλο δάφνης
    1 κιλό προσφυγάκια, καθαρισμένα και πλυμένα
    1 κλωναράκι δενδρολίβανο, τα φυλλαράκια
    1 κλωναράκι θυμάρι, ψιλοκομμένο
    ½ κ.γ. ζάχαρη

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
     Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και τα αλευρώνουμε για το τηγάνισμα
     Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, αφού κάψει, τηγανίζουμε τα ψάρια και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. 
     Αφαιρούμε τα ψάρια από το τηγάνι και στο λάδι που έχει μείνει προσθέτουμε το ξίδι και το κρασί. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 1-2 λεπτά.
    Χαμηλώνουμε κι άλλο την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τα αρωματικά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. 
     Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα. 

    Υλικά

    • 4 φιλέτα γλώσσας (180 γρ. περίπου το καθένα)
    • 6 - 7 πράσα τρυφερά (το άσπρο μέρος και το τρυφερό πράσινο), καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες
    • 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
    • 300 ml γλυκό λευκό κρασί
    • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο με κόκκους)
    • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο απαλό ή πάπρικα
    • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1 - 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή απλό ξίδι από κρασί
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

    Διαδικασία

    Στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας τα φιλέτα της γλώσσας και τα περιχύνουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, να μαραθούν. Προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5 - 6 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο ή την πάπρικα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το ξίδι και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε.
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Κόβουμε 4 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας. Μοιράζουμε το μείγμα του τηγανιού στις λαδόκολλες και από πάνω βάζουμε από ένα φιλέτο γλώσσας. Κλείνουμε τις λαδόκολλες σε πακετάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή άλλο της αρεσκείας μας.

    http://www.gastronomos.gr/

    Υλικά (για 3-4 άτομα):
    8 κομμάτια κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας (ψάρι)
    Λάδι κατά προτίμηση
    Χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
    Μαϊντανό
    8 φέτες φρέσκια ντομάτα
    Αλάτι
    Εκτέλεση:
    Αφού ξεπαγώσετε τα φιλέτα βρέχοντας τα κάτω από την βρύση για να φύγει ο πολύς πάγος, τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι για να ξεπαγώσουν τελείως.
    Κατόπιν τα στύβετε ελαφρά για να φύγουν τα πολλά υγρά και τα τοποθετείτε μέσα στο ταψί, αφού προηγουμένως τα έχετε αλατίσει.
    Ρίχνετε από πάνω το λάδι και το λεμόνι και στην συνέχεια βάζετε πάνω σε κάθε φιλέτο από μία φέτα ντομάτα και γύρω-γύρω ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, αφού το έχετε σκεπάσει με αλουμινόχαρτο, και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
    Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμα, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

    https://www.mama365.gr/ 

    Υλικα
    1 κιλό καλαμαράκια μικρά
    1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
    1-2 φύλλα δάφνης
    1/2 ποτήρι λευκό κρασί
    1 ποτήρι ελαιόλαδο
    2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε κύβους
    αλάτι-πιπέρι

    Εκτελεση  
     Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Τα πλένουμε καλά.
    Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε.
     Ανακατεύουμε. Αφού πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι να πιούν το νερό τους.
    Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το λάδι, δυναμώνοντας τη φωτιά.
    Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά περίπου για μισή ώρα, ώσπου να μαλακώσουν.

    http://www.cooktherapy.gr/recipes/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B1

    Author Name

    Φόρμα επικοινωνίας

    Όνομα

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

    Μήνυμα *

    Από το Blogger.