Υλικά
Για 4 άτομα
- 800 γρ. φρέσκο μπακαλιάρο, σε 4 φέτες
- αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 2 φύλλα δάφνης
- 400 γρ. ντομάτα, σε κυβάκια ή τριμμένη
- ½ κουταλιά γλυκού αλάτι
- ½ κουταλιά γλυκού πιπέρι
- 2 κουταλιές σούπας μαύρες σταφίδες
- 10 ελιές Καλαμών (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά σούπας κάπαρη, ξαλμυρισμένη (προαιρετικά)
Ξαρμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο και ετοιμάζουμε τις φέτες. Ή ετοιμάζουμε φέτες από φρέσκο ψάρι. - Στρώνουμε το ταψί με ροδέλες ντομάτας και ελαιόλαδο. Πάνω στρώνουμε φέτες φρέσκιας πατάτας (να ψήνεται εύκολα). Πάνω ακουμπάμε τις φέτες ψαριού.
Μέθοδος εκτέλεσης
στο τηγάνι
Αν μπορέσουμε, αγοράζουμε τις κομμένες φέτες μπακαλιάρου από τον ψαρά μας. Αν όχι, επιλέγουμε ένα μεγάλο μπακαλιάρο και κόβουμε μόνοι μας τις φέτες. Με το κεφάλι, την ουρά και τα υπόλοιπα, φτιάχνουμε μια γλυκιά ψαρόσουπα με λαχανικά.Αφαιρούμε τα πλαϊνά κόκαλα και την πέτσα του ψαριού. Πλένουμε τις φέτες του μπακαλιάρου και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις αλευρώνουμε και κατόπιν τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Αδειάζουμε το λάδι από το τηγάνι και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σε μέτρια φωτιά, για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, την ντομάτα, το αλατοπίπερο και τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το τηγανισμένο ψάρι, καλύπτουμε με τη σάλτσα και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε, αν θέλουμε, τις ελιές και την κάππαρη και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.