Υλικά
½ κιλό φασόλια γίγαντες
3 ξερά κρεμμύδια
200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
πελτέ ντομάτας
κόκκινο, γλυκό πιπέρι
μαύρο πιπέρι
κύμινο
αλάτι
δυόσμος
ρίγανη και κόκκινο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τα φασόλια μας, για περίπου 45΄. Όταν μισοβράσουν, τα
κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε λίγο, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς. Αραιώνουμε τον πελτέ ντομάτας σε νερό και τον ρίχνουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και ταμυρωδικά, για να πάρουν μια βράση όλα μαζί και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει καθώς και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Τα φασόλια πρέπει να είναι σκεπασμένα με αρκετή σάλτσα, γιατί τα έχουμε αφήσει μισοβρασμένα και θα χρειασθούν και άλλο βράσιμο στον φούρνο. Ψήνουμε στους 180ο -200ο για 1 ώρα περίπου, μέχρι
τα φασόλια να γίνουν στεγνά και ροδοκοκκινισμένα.
½ κιλό φασόλια γίγαντες
3 ξερά κρεμμύδια
200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
πελτέ ντομάτας
κόκκινο, γλυκό πιπέρι
μαύρο πιπέρι
κύμινο
αλάτι
δυόσμος
ρίγανη και κόκκινο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση

κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε λίγο, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς. Αραιώνουμε τον πελτέ ντομάτας σε νερό και τον ρίχνουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και ταμυρωδικά, για να πάρουν μια βράση όλα μαζί και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει καθώς και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Τα φασόλια πρέπει να είναι σκεπασμένα με αρκετή σάλτσα, γιατί τα έχουμε αφήσει μισοβρασμένα και θα χρειασθούν και άλλο βράσιμο στον φούρνο. Ψήνουμε στους 180ο -200ο για 1 ώρα περίπου, μέχρι
τα φασόλια να γίνουν στεγνά και ροδοκοκκινισμένα.