Latest Post

Υλικά

Για 4 άτομα

  • 800 γρ. φρέσκο μπακαλιάρο, σε 4 φέτες
  • αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 400 γρ. ντομάτα, σε κυβάκια ή τριμμένη
  • ½  κουταλιά γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας μαύρες σταφίδες
  • 10 ελιές Καλαμών (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά σούπας κάπαρη, ξαλμυρισμένη (προαιρετικά)
    Ξαρμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο και ετοιμάζουμε τις φέτες. Ή ετοιμάζουμε φέτες από φρέσκο ψάρι.
  • Στρώνουμε το ταψί με ροδέλες ντομάτας και ελαιόλαδο. Πάνω στρώνουμε φέτες φρέσκιας πατάτας (να ψήνεται εύκολα). Πάνω ακουμπάμε τις φέτες ψαριού.
  • Φτιάχνουμε την σάλτσα σε τηγάνι και την απλώνουμε πάνω στο ψάρι.
  • Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, θα χρειαστούμε μια κούπα με αυτή την εκτέλεση.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένο) για 40-45 λεπτά.
  • Μέθοδος εκτέλεσης

    στο τηγάνι

    Αν μπορέσουμε, αγοράζουμε τις κομμένες φέτες μπακαλιάρου από τον ψαρά μας. Αν όχι, επιλέγουμε ένα μεγάλο μπακαλιάρο και κόβουμε μόνοι μας τις φέτες. Με το κεφάλι, την ουρά και τα υπόλοιπα, φτιάχνουμε μια γλυκιά ψαρόσουπα με λαχανικά.
    Αφαιρούμε τα πλαϊνά κόκαλα και την πέτσα του ψαριού. Πλένουμε τις φέτες του μπακαλιάρου και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις αλευρώνουμε και κατόπιν τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
    Αδειάζουμε το λάδι από το τηγάνι και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
    Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σε μέτρια φωτιά, για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, την ντομάτα, το αλατοπίπερο και τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
    Προσθέτουμε το τηγανισμένο ψάρι, καλύπτουμε με τη σάλτσα και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά ακόμη.
    Ρίχνουμε, αν θέλουμε, τις ελιές και την κάππαρη και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.








    ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

    αλάτι και πιπέρι
    αλεύρι, για το τηγάνισμα
    200 ml έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
    150 ml λευκό ξίδι
    150 ml λευκό ξηρό κρασί
    2 κ.σ. πελτέ, αραιωμένο σε λίγο νερό
    1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
    1 φύλλο δάφνης
    1 κιλό προσφυγάκια, καθαρισμένα και πλυμένα
    1 κλωναράκι δενδρολίβανο, τα φυλλαράκια
    1 κλωναράκι θυμάρι, ψιλοκομμένο
    ½ κ.γ. ζάχαρη

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
     Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και τα αλευρώνουμε για το τηγάνισμα
     Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, αφού κάψει, τηγανίζουμε τα ψάρια και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. 
     Αφαιρούμε τα ψάρια από το τηγάνι και στο λάδι που έχει μείνει προσθέτουμε το ξίδι και το κρασί. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 1-2 λεπτά.
    Χαμηλώνουμε κι άλλο την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τα αρωματικά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. 
     Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα. 

    Υλικά

    • 4 φιλέτα γλώσσας (180 γρ. περίπου το καθένα)
    • 6 - 7 πράσα τρυφερά (το άσπρο μέρος και το τρυφερό πράσινο), καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες
    • 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
    • 300 ml γλυκό λευκό κρασί
    • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο με κόκκους)
    • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο απαλό ή πάπρικα
    • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1 - 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή απλό ξίδι από κρασί
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

    Διαδικασία

    Στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας τα φιλέτα της γλώσσας και τα περιχύνουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, να μαραθούν. Προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5 - 6 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο ή την πάπρικα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το ξίδι και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε.
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Κόβουμε 4 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας. Μοιράζουμε το μείγμα του τηγανιού στις λαδόκολλες και από πάνω βάζουμε από ένα φιλέτο γλώσσας. Κλείνουμε τις λαδόκολλες σε πακετάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή άλλο της αρεσκείας μας.

    http://www.gastronomos.gr/

    Υλικά (για 3-4 άτομα):
    8 κομμάτια κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας (ψάρι)
    Λάδι κατά προτίμηση
    Χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
    Μαϊντανό
    8 φέτες φρέσκια ντομάτα
    Αλάτι
    Εκτέλεση:
    Αφού ξεπαγώσετε τα φιλέτα βρέχοντας τα κάτω από την βρύση για να φύγει ο πολύς πάγος, τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι για να ξεπαγώσουν τελείως.
    Κατόπιν τα στύβετε ελαφρά για να φύγουν τα πολλά υγρά και τα τοποθετείτε μέσα στο ταψί, αφού προηγουμένως τα έχετε αλατίσει.
    Ρίχνετε από πάνω το λάδι και το λεμόνι και στην συνέχεια βάζετε πάνω σε κάθε φιλέτο από μία φέτα ντομάτα και γύρω-γύρω ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, αφού το έχετε σκεπάσει με αλουμινόχαρτο, και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
    Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμα, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

    https://www.mama365.gr/ 

    Υλικα
    1 κιλό καλαμαράκια μικρά
    1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
    1-2 φύλλα δάφνης
    1/2 ποτήρι λευκό κρασί
    1 ποτήρι ελαιόλαδο
    2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε κύβους
    αλάτι-πιπέρι

    Εκτελεση  
     Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Τα πλένουμε καλά.
    Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε.
     Ανακατεύουμε. Αφού πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι να πιούν το νερό τους.
    Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το λάδι, δυναμώνοντας τη φωτιά.
    Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά περίπου για μισή ώρα, ώσπου να μαλακώσουν.

    http://www.cooktherapy.gr/recipes/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B1

    ΥΛΙΚΑ  
    • 500 γρ. σουπιές κομμένες
    • 1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομ.
    • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
    • 500 γρ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    • 3 κ.σ. ντοματοπελτέ
    • 1 κ.σ. μαϊντανό
    • 1-2 ντομάτες καρέ
    • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
    • 1 φλ. ελαιόλαδο
    • ½ φλ. κρασί λευκό
    • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
    • 2 φύλλα δάφνης
    • 500 ml νερό
    • αλάτι - πιπέρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Σοτάρετε σε μία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο για 2΄-3΄. Προσθέτετε τις σουπιές και τις σοτάρετε για 3΄-4΄. Σβήνετε με κρασί και αφήνετε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέστε τα μπαχαρικά και ρίξτε το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ. Αφήστε να πάρει βράση και χαμηλώστε την θερμοκρασία. Μαγειρέψτε για 20΄. Ρίξτε τις πατάτες, αλατοπιπερώστε και συνεχίστε για 15΄-20΄ μέχρι να χυλώσει το φαγητό. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε.

    ΥΛΙΚΑ

    • Για το πιάτο
      • 40 γρ. ελαιόλαδο
      • 80 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
      • 40γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
      • 100 γρ. κρασί λευκό
      • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ
      • 60 γρ. μουστάρδα
      • 400 γρ. μύδια καθαρισμένα , με κέλυφος
      • 40 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
      • 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
      • αλάτι
      • ζωμός από το μαγείρεμα των μυδιών

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

      Για το πιάτοΖεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
      Ρίξτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα δύο είδη κρεμμυδιού, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα. Προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε έως ότου το κρασί συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ.
      Προσθέστε τη ντομάτα και τη ψίχα των μυδιών και συνεχίστε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
      Προσθέστε το ζωμό από τα μύδια, δοκιμάστε και προσθέστε αν χρειάζεται αλάτι.
      Προσθέστε τη μουστάρδα, ανακατέψτε και συνεχίστε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.
      Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε τη μαργαρίνη και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

    • Φέτα 500 γρ.
    • Αυγά 2 τεμ.
    • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
    • Σιμιγδάλι ψιλό 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
    • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
    • Πιπέρι

    Οδηγίες

    Κόβουμε το τυρί σε φέτες, τις βάζουμε σε μια πιατέλα και τις αλείφουμε με λίγο νερό. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με λίγο πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι.  Παίρνουμε τις φέτες και τις αλευρώνουμε και από τις 2 πλευρές, τις βουτάμε στο αυγό και μετά στο σιμιγδάλι  και τις βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά . Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και προσθέτουμε μία – μία τις φέτες, τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τις φέτες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Σερβίρονται ζεστές.

    Author Name

    Φόρμα επικοινωνίας

    Όνομα

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

    Μήνυμα *

    Από το Blogger.