Latest Post

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό σουπιές, κατά προτίμηση φρέσκιες
  • 1 κιλό  σπανάκι κατά προτίμηση φρέσκο
  • 3/4 φλ.τσ.  ελαιόλαδο
  • 1  φλ.τσ. λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 3-4 φρέσκιες ντομάτες
  • Λίγο άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής


  1. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις σουπιές. Τις κόβουμε σε λωρίδες και χωρίζουμε στα δύο το τμήμα με τα πλοκάμια τους. Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το χοντροκόβουμε και το αφήνουμε και αυτό να στραγγίξει.
  3. Χονδροκόβουμε επίσης το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε 6-8 λ ανακατεύοντας.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2′-3′ σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθούν 30′-40΄.
  5. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι σουπιές και να μείνουν με το λάδι τους.

Υλικά συνταγής

  • 3 μεγάλοι κολιοί
  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 3/4 φλ. τσαγιού τυρί φέτα σε μικρά κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τους κολιούς, τους πλένετε καλά και [προαιρετικά] κόβετε τα κεφάλια. Τους τοποθετείτε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τους αλατοπιπερώνετε.
  2. Ζεματίζετε για 1 λ τις ντομάτες σε νερό που βράζει, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε κυβάκια. Ανακατεύετε καλά σ” ένα μπολ ντομάτα, σκόρδο, δυόσμο, ρίγανη, μαϊντανό, αλατοπίπερο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Χωρίζετε το μείγμα σε 2 μέρη. Στο ένα προσθέτετε το τυρί φέτα και ανακατεύετε.
  3. Μοιράζετε το μείγμα ντομάτας-φέτας στις κοιλιές των ψαριών και ρίχνετε το υπόλοιπο μισό μείγμα [χωρίς φέτα] στο ταψί γύρω από τους κολιούς. Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 5-6 κ.σ. νερό.
  4. Ψήνετε τους κολιούς σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς  φούρνο, για 20-30 λ και τους σερβίρετε γαρνιρισμένους με μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Κάντε 2-3 χαρακιές σε κάθε ψάρι για να αλατιστούν καλύτερα.

ΥΑΙΚΑ
- 8 μανιτάρια πλευρότους μεyάλα
- 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Hellmann 's
- 20 ml ούζο
- 1 πιπερίτσα κόκκινη καυτερή
ψιλοκομμένη
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
yια το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλι κά σε μεγάλο μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφnνουμενα μείνουν στο ψυγείο για μία ώρα περίπου ώστε να ενωθούν οιγεύσεις τους. Στn συνέχεια, βγάζουμε τα μανιτάρια από το μπολ, τα τινάζουμε για να φύγουν τα υγράκαι τα ψnνουμε σε δυνατn φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Αραδιάζουμε τα μανιτάρια σε πιατέλα,ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.

ΥΑΙΚΑ
- 250 yρ. yιαούρτι στραyyιστό
- 250 yρ. κατίκι Δομοκού
- 2 πιπεριές κέρατα
- λίyο μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρεις μέρες πριν το καταναλώσουμε,
ανα κατεύουμε το γιαούρτι με το κατίκι και τα αφnνουμε σε σκεπασμένο σκεύος στο
ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμετο γαλοτύρι με τις πιπεριές πολύ ψιλοκομμένες
και το πασπαλίζουμε με μπούκοβο

ΥΑΙΚΑ
- 800 yρ. κιμά πρόβειο
χοντροκομμένο ή ανάμεικτο
με μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 φέτες ψωμί μπαyιάτικο
μουλιασμένες και στυμμένες
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- λίyο μοσχοκάρυδο και κύμινο
- αλάτι, πιπέρι
 

ΕΚΤΕΑΕΣΗ
Βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι μαζί με το κρεμμ ύδι (με όλο τον χυμό
που έχει βγει από το τρίψιμό του) και το ψωμί. Προσθέτουμε το ξίδι,
το μοσχοκάρυδο, το κύμινο και το αλατοπίπερο. Ζυ μώνουμε καλά με τα
χέρια για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Το σκεπάζουμε
με διαφανn μεμβράνπ και το αφnνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Προθερμαίνουμε το πλεκτρικό γκριλ n ανά βουμε τα κάρβουνα και
περιμένουμε να «χωνέψει» π θράκα .
Πλάθουμε τ α κεμπάπ σαν μακρόστενα σουτζουκάκια n περνάμε τον κιμά
γύρω από τις ειδικές πλατιές λάμες.Ψnνουμε σε σχετικά δυνατn φωτιά
για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ώστε να κρατnσουν τα κεμπάπ όλα τους
τα υγρά.

ΥΑΙΚΑ
Γ Ι Α Τ Η Ζ Υ Μ Η
- 34c0 yρ. αλεύρι
- 1 70 yρ. μαρyαρίνη
σε κυβάκια
- 1 αβyό (τον κρόκο του)
- αλάτι
Γ Ι Α Τ Η Γ Ε Μ Ι Σ Η
- 1 70 yρ. μπέικον
ψιλοκομμένο
- 6 αβyά
- 4c-5 κουτ. σούπας κρέμα
yάλακτος
- !1! φλιτζάνι φέτα τριμμένη
- !1! φλιτζάνι μανιτάρια
σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά
καυτερή σε κομματάκια
- 1 πρέζα θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
φρεσκοτρψμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε σε μίξερ το αλεύρι,αλάτι και τn μαργαρίνn για 30 δευτερόλεπτα.
Εχοντας σε λειτουργία το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά 2 κουταλιές παγωμένο
νερό. Αν n ζύμn είναι σε τρίμματα, ρίχνουμε 1 κρόκο αβγού. Ζυμώνουμε μέχρι
να ενοποι nθεί n ζύμn. Κατόπιν,τnν κάνουμε μnάλα,τυλίγουμε με διαφανn
μεβράνn και βάζουμεγια μισn ώρα στο ψυγείο.
Σοτάρουμε το μπέικονσε ελάχιστο ελα ιόλαδο μέχρι να γίνει τραγανό, το αφαιρούμε και ρίχνουμε
τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν. Αλείφουμε τnν ταρτιέρα με λίγn μαργαρίνn και απλώνουμε μέσα τn ζύμn π ιέζοντας να ανέβεικαι στα τοιχώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο
στους 220°C. Σπάμε τα 6 αβγά πάνω στn ζύμn και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλι κά
και τnν κρέμα γάλακτος.
Ψnνουμε τnν τάρτα στn μεσαίασχάρα του φούρνου στους 180°C για 20 λεπτά.

ΥΑΙΚΑ
- 2 φιλέτα κοτόπουλου
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- αλάτι, πιπέρι
- ντοματίνια και αyyουράκια τουρσί
yια το γαρνίρισμα
Γ Ι Α Τ Η SA U C E
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2-3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
Hellmann's

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελα ιόλαδο σε τnγάνι,
αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου,
τα ψnνουμε με το δεντρολίβανο
και από τις δύο πλευρές και
τα τοποθετούμε σε απορροφnτικό
χαρτί. Ανα μειγνύουμε σε μπολ τn
μαγιονέζα με τn μουστάρδα. Σερβίρουμε
το κοτόπουλο ζεστό με τn
saυce μουστάρδας ξεχωριστά και
γαρνίρουμε με τα ντοματίνια και τα
αγγουράκια τουρσί.

Υλικά
½ κιλό φασόλια μαυρομάτικα
4 ξερά κρεμμύδια
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι
κύμινο
ξίδι
 

Εκτέλεση
Ξεδιαλέγουμε από τα φασόλια τα πετραδάκια, αν υπάρχουν, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στη
φωτιά, με κρύο νερό. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα,
μόλις αρχίσει το νερό να βράζει. Πριν αρχίσουν να χυλώνουν τα φασόλια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο,
τον πελτέ ντομάτας, αραιωμένο, το κύμινο, το αλάτι και έπειτα ανακατεύουμε καλά το φαγητό.
Ανακατεύουμε συχνά και αν χρειαστεί, προσθέτουμε κρύο νερό. Στο τελευταίο λεπτό, πριν τα
κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίγανη και το ξίδι.

Υλικά
1 µεγάλο κουνουπίδι, σε µπουκετάκια
¾ φ.τ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεµµ υδάκια, κοµµ ένα σε ροδέλες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο)
1 κ.γ. κόλιαντρο ξερό, σε σκόνη
1 κ.γ. κάρυ, απαλό
200 γρ. ντοµατάκια
αλάτι και φρεσκοτριµµ ένο πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
1 φλ. ελιές πράσινες, γεµιστές µε αµύγδαλο
1 µατσάκι άνηθο, ψιλοκοµµένο
 

Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεµµ υδάκια µε το κόλιαντρο και το κάρυ,
μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4΄. Ρίχνουμε την ντομάτα, 1 ποτήρι ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουµε, προσθέτουμε το σκόρδο,σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοµαγειρεύουµε το φαγητό για περίπου 30΄ μέχρι να βράσει το κουνουπίδι,αλλά χωρίς να διαλυθούν τα µπουκετάκια του. Μόλις αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε στο σκεύος τις ελιές. Όταν το φαγητό μείνει µε τη σάλτσα του, πασπαλίζουμε µε τον άνηθο και φρέσκο πιπέρι.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.