Latest Post

Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα • 600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, σε μπουκιές
 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. θυμάρι ξερό
20 πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι
100 γρ. πικάντικη γραβιέρα ,τριμμένη
 100 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ΠΟΠ
2 αβγά χτυπημένα
αλάτι  πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό, για την επικάλυψη

Εκτέλεση
Αφήνουμε τη σφολιάτα να ξεπαγώσει, με βάση τις οδηγίες στη συσκευασία. Σε 1 κατσαρόλα
ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο για 2-3΄, ώσπου να ροδίσει από όλες τις
πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα φέρνουμε 1 βόλτα για να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το θυμάρι, 1 ποτήρι ζεστό νερό και
σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη
γέμιση να κρυώσει καλά. Απλώνουμε τη γέμιση στη μέση των 2 φύλλων κατά μήκος και τυλίγουμε
σε ρολό, φροντίζοντας να κλείσουμε προς τα μέσα τις 2 άκρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους
180ο C. Τοποθετούμε τα ρολά με το κλείσιμο προς τα κάτω, σε λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα.
Αλείφουμε με το αβγό και ψήνουμε για περίπου 40΄.

Υλικά
1 ½ κιλό σουπιές, καθαρισμένες
8-10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5-6 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
κανέλα σε ξύλο
γαρίφαλο – καρφάκια
300 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια από τις σουπιές, τις πλένουμε και τις
βράζουμε για 45 ΄ περίπου. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και
τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε 2 κ.σ. από το ζωμό που βράσαμε τις σουπιές,
καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί. Αφού τα βράσουμε αρκετά, περίπου 30΄, ρίχνουμε τις
σουπιές και τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο. Μετά από 10΄, προσθέτουμε το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη
φωτιά και σιγοβράζουμε τις σουπιές, μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους.
227

Υλικά
1 κιλό μεγάλα μπαρμπούνια
1 φ.τ. αλεύρι
1 ½ φ.τ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φ.τ. ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
6 λεμονόφυλλα
αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατίζουμε τα ψάρια. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει πολύ καλά.
Αλευρώνουμε τα ψάρια, τα τινάζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα τηγανίζουμε, μέχρι
να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα ψάρια σε μια βαθιά λεκάνη, βάζοντας ενδιάμεσα
λεμονόφυλλα. Στο ελαιόλαδο που τηγανίσαμε τα ψάρια, ρίχνουμε δενδρολίβανο και το ξίδι και
αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει, βράζοντάς την για 5΄ σε σιγανή φωτιά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα ψάρια και τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν
αφαιρούμε τα κομμάτια δενδρολίβανου ή τα λεμονόφυλλα, αλλά τα αφήνουμε μέσα στη λεκάνη για
να διατηρηθεί το άρωμά τους.

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (ελιά), σε μικρές μερίδες • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φ.τ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • 1 πιπεριά κέρατο, ολόκληρη • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
1 κ.γ. κόλιαντρο, σε σκόνη • 3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μεγάλα καρέ
1 π.κρ. λευκό ξηρό κρασί • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένος σε 1 φ.τ. ζεστό νερό
1 κ.γ. θυμάρι, ξερό, τριμμένο • 1 φ.τ. ελιές πράσινες, χωρίς τα κουκούτσια • 200 γρ. φέτα, σε κυβάκια
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
Σκουπίζουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας. Το αλευρώνουμε και τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Σε
ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με την πιπεριά, την
πάπρικα και τον κόλιαντρο μέχρι το μοσχαράκι να ροδίσει ελαφρώς, από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και το φέρνουμε 2-3 βόλτες με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί και
χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πελτέ και το θυμάρι. Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει καλά, για περίπου 1 ώρα και 10 ΄. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ελιές και μαγειρεύουμε για άλλα 10 ΄. Κατόπιν προσθέτουμε τη φέτα, το μαϊντανό καιτο φρέσκο πιπέρι. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό για 10 ΄ σκεπασμένο πάνω στο μάτι τη ςκουζίνας, ώστε να λιώσει ελαφρώς η φέτα.

Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες, αφράτες
½ κ.σ. κόκκινο πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 φ.τ. καρύδια
αλεύρι
1 ½ φ.τ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φ.τ. ξίδι ή χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι


Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό με λίγο αλάτι για να μαλακώσουν. Τις
βάζουμε στο σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά. Με ένα κ.γ. τις πιέζουμε ελαφρά
για να φύγουν όλα τα υγρά. Τις αλευρώνουμε με προσοχή και τις βάζουμε σε ταψί με τέτοιο τρόπο, ώστε
η μία να καλύπτει το μισό της άλλης. Τις πασπαλίζουμε με το κόκκινο πιπέρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο
και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, μέχρι να ξεροψηθούν. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε τα καρύδια
στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο σκόρδο, τα καρύδια, το ξίδι ή το
λεμόνι και τόσο νερό, ώστε να γίνει πηχτός χυλός. Περιχύνουμε με το χυλό τις ξεροψημένες μελιτζάνες.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 15 έως 20 ΄ ακόμη, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Σερβίρουμε το φαγητό κρύο.

Υλικά
2 φ.τ. χοντροκομμένη γλιστρίδα
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 αγγούρι, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 αβγά βραστά, σφιχτά, κομμένα στα τέσσερα
4-5 ελιές μαύρες
2-3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
αλάτι


Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις βάζουμε σ’ ένα μπολ και τις ανακατεύουμε
καλά με τη γλιστρίδα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το κρεμμύδι, την ντομάτα, το αγγούρι, τις ελιές, το
ελαιόλαδο και το ξίδι. Αναμειγνύουμε τη σαλάτα και την γαρνίρουμε με τα αβγά και το μαϊντανό.
Σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα.

Μπορεί οι έτοιμες καθαρισμένες σουπιές να ετοιμάζονται πιο εύκολα αλλά σε αυτή τη συνταγή χρειάζεστε και το μελάνι που εκτός από ιδιαίτερο χρώμα θα δώσει και ξεχωριστή γεύση στο πιάτο. Νόστιμη πινελιά, οι πράσινες ελιές.

Υλικά

  • 1½ κιλό σουπιές φρέσκιες
  • 2 φλιτζάνια κρασί λευκό ξηρό
  • 300-400γρ. ελιές πράσινες, τσακιστές
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και τα τρυφερά, πράσινα φυλλαράκια τους)
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού ξίδι
  • 2 φλιτζάνια ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
  • 2 φλιτζάνια μάραθο ψιλοκομμένο
  • μελάνι από 3 σουπιές, διαλυμένο σε λίγο νερό
  • αλάτι και αρκετό πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Με τον εκπυρηνωτή βγάζετε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βράζετε για 10 λεπτά σε νερό για να ξαλμυρίσουν.

Καθαρίζετε τις σουπιές από το κόκαλο, τα μάτια, τις μεμβράνες και τα εντόσθια και κρατάτε τις φούσκες με το μελάνι στην άκρη. Χωρίζετε το κεφάλι και τα πτερύγια από το σώμα και τα κόβετε σε λωρίδες και κόβετε τις υπόλοιπες σουπιές σε μικρά κομμάτια. Βάζετε όλα τα κομμάτια σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα ξερά κρεμμύδια με ελάχιστο νερό και τα αχνίζετε για λίγα λεπτά. Δυναμώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το λάδι και τα σοτάρετε. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις σουπιές, αλατίζετε και σοτάρετε για 6-8 λεπτά ακόμη.

Σβήνετε με το μισό κρασί και το ξίδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε την ντομάτα, το μελάνι και τις ελιές, και σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Στο διάστημα αυτό προσθέτετε και το μάραθο και λίγο λίγο το υπόλοιπο κρασί. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ακόμη λίγο κρασί ή νερό. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά
8 μεγάλα καλαμάρια, περίπου 250-300 γρ. το καθένα (ή 2 κιλά καλαμάρια μικρά),
φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα, χωρισμένα τα πλοκάμια τους από τους κορμούς
500 γρ. σέσκουλα ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
400 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
250 γρ. ρύζι νυχάκι
 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί
αλάτι  πιπέρι φρεσκοτριμμένο




Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα μυρωδικά, το κρεμμύδι και τα
κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
και τα αναμειγνύουμε καλά, ανακατεύοντας. Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να καθαρίσουμε τα
καλαμάρια και να ετοιμάσουμε το ρύζι- σε αυτό το διάστημα θα μαραθούν όσο χρειάζεται. Δεν τα
προμαγειρεύουμε κι έτσι θα κρατήσουν τη γεύση τους πιο «ζωντανή», ενώ τα νόστιμα υγρά τους, θα
διαποτίσουν το ρύζι. Προσθέτουμε το ρύζι αφού το έχουμε ξεπλύνει καλά στο μείγμα με τα χορταρικά
και ανακατεύουμε. Με 1 μικρό κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης κάθε καλαμάρι κατά
τα ¾, αφήνοντας έτσι χώρο στο ρύζι για να φουσκώσει κατά το βράσιμο. Κλείνουμε το άνοιγμα με
τα πλοκάμια, τα σπρώχνουμε προς τα μέσα και για μεγαλύτερη ασφάλεια κλείνουμε το άνοιγμα με
οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε τα καλαμάρια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα,
κατά προτίμηση σε 1 στρώση. Περιχύνουμε με το κρασί, το ελαιόλαδο και τόσο νερό όσο να τα
σκεπάζει και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 30΄- 35΄ ή
μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να βράσει το ρύζι. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα, ολόκληρα
ή προσεκτικά κομμένα σε ροδέλες, με λίγο από το ζουμί

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.