Latest Post

Υλικα για 4 άτομα
1 μεγάλη μελιτζάνα
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Χυμός από ½ λεμόνι
½ κ.γ καγιέν
Αλάτι
1 τουφίτσα μαϊντανό ή κόλιανδρο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καλοκαιρινός μεζές σερβίρετε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C0 .
Βάλτε τη μελιτζάνα σε ταψάκι και ψήστε την για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να καψαλιστεί η φλούδα της
Αφήστε την μελιτζάνα να γίνει χλιαρή κόψτε στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρέστε τη σάρκα της και βάλτε την σε ένα μπολ. Πετάξτε τη φλούδα.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι πατήστε τη σάρκα της μελιτζάνας για να γίνει πουρές.
Προσθέστε ανακατεύοντας το λάδι το σκόρδο το μαϊντανό και το χυμό του λεμονιού όπως και το πιπέρι και όσο αλάτι χρειάζεται. Αφήστε τη να κρυώσει.

Υλικα για 4 άτομα
225 γρ ελιές
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ σπόρους κόλιανδρου
2 μικρές κόκκινες πιπερίτσες
2-3  χοντρές φέτες λεμόνι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο ή θυμάρι
5 κ.σ ξύδι από λευκό κρασί

Εκτέλεση
Όσο πιο πολύ μαρινάρονται οι ελιές τόσο πιο αρωματικές γίνονται. Αφήστε τις να μαριναριστούν τουλάχιστον για 10 ημέρες και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Αραδιάστε τις ελιές και τα σκόρδα στο πάγκο τις κουζίνας και πατικώστε ελαφρώς με ένα πλάστη.
Κοπανίστε ελαφρά το κόλιανδρο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά τις ελιές ,τα σκόρδα ,το κόλιανδρο και τις πιπερίτσες τα λεμόνια τα μυρωδικά και το ξύδι.
Μεταφέρετε τα σε ένα αποστειρωμένο βάζο.
 Προσθέστε νερό όσο χρειάζεται για να καλυφτούν όλα τα υλικά.
Σφραγίστε το βάζο και βάλτε το στο ψυγείο.
Μην τις σερβίρετε απ ευθείας από το βάζο βγάλτε τις από πριν .

Μια εξαιρετικη,πεντανοστιμη καπνιστη σπιτικη σαλτσα για να συνοδεψει τελεια τα ψητα κρεατα.
Ιδανικη ακομα και για το μαριναρισμα τους.
Υλικά 

Ελαιολαδο - 4 κ.σουπας
Κρεμμυδι ξερο - 1 τεμ.ψιλοκομμενο
Σκορδο - 3 σκ.ψιλοκομμενες
Ζαχαρη μαυρη - 3 κ.σουπας
Worcestershire sauce - 3 κ.σουπας
Βαλσαμικο ξυδι κρεμα - 3 κ.σουπας
Κετσαπ - 300 γρ.
Παπρικα καπνιστη - 1 κ.σουπας
Αλατι
Πιπερι
Νερο 100 ml 

Εκτέλεση 


 Σε αντικολλητικο βαθυ τηγανι ζεσταινουμε το ελαιολαδο και προσθετουμε κρεμμυδι
με σκορδο.
Τα σωταρουμε μεχρι να γυαλισουν.
Στην συνεχεια προσθετουμε την μαυρη ζαχαρη.
Τα σωταρουμε ολα μαζι μεχρι να δουμε οτι αρχιζουν να καραμελωνουν.
Κατοπιν προσθετουμε το βαλσαμικο ξυδι,την worcestershire sauce

Στην συνεχεια προσθετουμε την κετσαπ,αλατι,πιπερι,παπρικα.
Τελος προσθετουμε το νερο και αφηνουμε να βρασει ελαχιστα και να δέσει ελάχιστα.
 Αδειαζουμε την σαλτσα μας στο μουλτι και την χτυπαμε να γινει λεια.
Την τοποθετουμε σε αποστειρωμενο βαζακι η΄μπουκαλακι και αφου κρυωσει την βαζουμε στο ψυγειο.

Υλικά

  • 200γρ. γίγαντες Πρεσπών που έχετε μουλιάσει σε κρύο νερό από την προηγούμενη
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 5 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό μέτριο, ψιλοκομένο
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες
  • λάδι για το άλειμμα
  • λίγη ρίγανη ή θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία

Βράζετε σε άφθονο νερό τους γίγαντες με το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να διαλυθούν. Αλατίζετε προς το τέλος του μαγειρέματος.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC. Όσο βράζουν οι γίγαντες, απλώνετε σε ένα ρηχό ταψί του φούρνου τις μελιτζάνες, τις αλατίζετε, τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε και από τις δυο πλευρές στο φούρνο. Στραγγίζετε τους γίγαντες αλλά κρατάτε το νερό που έβρασαν.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, το σέλινο και το μαϊντανό. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτετε τους γίγαντες και ανακατεύετε προσεχτικά. Σβήνετε με το κρασί και τη ντομάτα, αλατίζετε και προσθέτετε λίγη ρίγανη ή θυμάρι και τη ζάχαρη.

Μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πυρέξ και ρίχνετε ένα ποτήρι από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες. Ψήνετε στο φούρνο στους 180ºC.

Μόλις ψηθούν οι γίγαντες, μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους και αρχίζουν να ξεροψήνονται στην επιφάνεια, απλώνετε πάνω τους τις μελιτζάνες και προσεχτικά τις ανακατεύετε να πάνε και στον πάτο του ταψιού. Ψήνετε για άλλα 10 λεπτά και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

Υλικά συνταγής

  • 1 χταπόδι φρέσκο ή ξεπαγωμένο
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 6 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • πιπέρι σε κόκους
  • λίγο αλάτι μόνο αν είναι κατεψυγμένο το χταπόδι

Εκτέλεση συνταγής


  1. Πλένετε και καθαρίζετε καλά το χταπόδι (μην ξεχάστε να αφαιρέσετε το «δόντι» που βρίσκετε ανάμεσα στα πλοκάμια) και το βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μαζί με ένα φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι κι ελάχιστο νεράκι (συμπληρώνετε λίγο μόνο αν δείτε ότι το νερό εξατμίζεται). Σιγοβράζετε για 20-30 λεπτά.
  2. Κόβετε τρία μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας (τέτοια ώστε να μπορείτε να τυλίξετε και με τα 3 μαζί το χταπόδι σας). Βάζετε στο κέντρο της λαδόκολλας το χταπόδι, τις σκελίδες του σκόρδου, το μέλι, το μπαλσάμικο, λίγο ζουμάκι από αυτό που έμεινε στην κατσαρόλα που βράστε το χταπόδι σας, ένα φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι και το ελαιόλαδο (αν το χταπόδι σας ήταν κατεψυγμένο συμπληρώστε κι ελάχιστο αλατάκι).
  3. Κλείνετε καλά την τριπλή λαδόκολλα σχηματίζοντας ένα πουγκί το οποίο δένετε με ένα σπάγκο και το τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ψήνετε στο φούρνο στους 180 ο C για 2 περίπου ώρες, μέχρι να μαλακώσει.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό σουπιές, κατά προτίμηση φρέσκιες
  • 1 κιλό  σπανάκι κατά προτίμηση φρέσκο
  • 3/4 φλ.τσ.  ελαιόλαδο
  • 1  φλ.τσ. λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 3-4 φρέσκιες ντομάτες
  • Λίγο άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής


  1. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις σουπιές. Τις κόβουμε σε λωρίδες και χωρίζουμε στα δύο το τμήμα με τα πλοκάμια τους. Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  2. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το χοντροκόβουμε και το αφήνουμε και αυτό να στραγγίξει.
  3. Χονδροκόβουμε επίσης το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε 6-8 λ ανακατεύοντας.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2′-3′ σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθούν 30′-40΄.
  5. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι σουπιές και να μείνουν με το λάδι τους.

Υλικά συνταγής

  • 3 μεγάλοι κολιοί
  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 3/4 φλ. τσαγιού τυρί φέτα σε μικρά κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τους κολιούς, τους πλένετε καλά και [προαιρετικά] κόβετε τα κεφάλια. Τους τοποθετείτε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τους αλατοπιπερώνετε.
  2. Ζεματίζετε για 1 λ τις ντομάτες σε νερό που βράζει, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε κυβάκια. Ανακατεύετε καλά σ” ένα μπολ ντομάτα, σκόρδο, δυόσμο, ρίγανη, μαϊντανό, αλατοπίπερο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Χωρίζετε το μείγμα σε 2 μέρη. Στο ένα προσθέτετε το τυρί φέτα και ανακατεύετε.
  3. Μοιράζετε το μείγμα ντομάτας-φέτας στις κοιλιές των ψαριών και ρίχνετε το υπόλοιπο μισό μείγμα [χωρίς φέτα] στο ταψί γύρω από τους κολιούς. Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 5-6 κ.σ. νερό.
  4. Ψήνετε τους κολιούς σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς  φούρνο, για 20-30 λ και τους σερβίρετε γαρνιρισμένους με μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Κάντε 2-3 χαρακιές σε κάθε ψάρι για να αλατιστούν καλύτερα.

ΥΑΙΚΑ
- 8 μανιτάρια πλευρότους μεyάλα
- 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Hellmann 's
- 20 ml ούζο
- 1 πιπερίτσα κόκκινη καυτερή
ψιλοκομμένη
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
yια το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλι κά σε μεγάλο μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφnνουμενα μείνουν στο ψυγείο για μία ώρα περίπου ώστε να ενωθούν οιγεύσεις τους. Στn συνέχεια, βγάζουμε τα μανιτάρια από το μπολ, τα τινάζουμε για να φύγουν τα υγράκαι τα ψnνουμε σε δυνατn φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Αραδιάζουμε τα μανιτάρια σε πιατέλα,ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.

ΥΑΙΚΑ
- 250 yρ. yιαούρτι στραyyιστό
- 250 yρ. κατίκι Δομοκού
- 2 πιπεριές κέρατα
- λίyο μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρεις μέρες πριν το καταναλώσουμε,
ανα κατεύουμε το γιαούρτι με το κατίκι και τα αφnνουμε σε σκεπασμένο σκεύος στο
ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμετο γαλοτύρι με τις πιπεριές πολύ ψιλοκομμένες
και το πασπαλίζουμε με μπούκοβο

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.