Latest Post

ΥΑΙΚΑ
- 250 yρ. yιαούρτι στραyyιστό
- 250 yρ. κατίκι Δομοκού
- 2 πιπεριές κέρατα
- λίyο μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρεις μέρες πριν το καταναλώσουμε,
ανα κατεύουμε το γιαούρτι με το κατίκι και τα αφnνουμε σε σκεπασμένο σκεύος στο
ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμετο γαλοτύρι με τις πιπεριές πολύ ψιλοκομμένες
και το πασπαλίζουμε με μπούκοβο

ΥΑΙΚΑ
- 800 yρ. κιμά πρόβειο
χοντροκομμένο ή ανάμεικτο
με μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 φέτες ψωμί μπαyιάτικο
μουλιασμένες και στυμμένες
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- λίyο μοσχοκάρυδο και κύμινο
- αλάτι, πιπέρι
 

ΕΚΤΕΑΕΣΗ
Βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι μαζί με το κρεμμ ύδι (με όλο τον χυμό
που έχει βγει από το τρίψιμό του) και το ψωμί. Προσθέτουμε το ξίδι,
το μοσχοκάρυδο, το κύμινο και το αλατοπίπερο. Ζυ μώνουμε καλά με τα
χέρια για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Το σκεπάζουμε
με διαφανn μεμβράνπ και το αφnνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Προθερμαίνουμε το πλεκτρικό γκριλ n ανά βουμε τα κάρβουνα και
περιμένουμε να «χωνέψει» π θράκα .
Πλάθουμε τ α κεμπάπ σαν μακρόστενα σουτζουκάκια n περνάμε τον κιμά
γύρω από τις ειδικές πλατιές λάμες.Ψnνουμε σε σχετικά δυνατn φωτιά
για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ώστε να κρατnσουν τα κεμπάπ όλα τους
τα υγρά.

ΥΑΙΚΑ
Γ Ι Α Τ Η Ζ Υ Μ Η
- 34c0 yρ. αλεύρι
- 1 70 yρ. μαρyαρίνη
σε κυβάκια
- 1 αβyό (τον κρόκο του)
- αλάτι
Γ Ι Α Τ Η Γ Ε Μ Ι Σ Η
- 1 70 yρ. μπέικον
ψιλοκομμένο
- 6 αβyά
- 4c-5 κουτ. σούπας κρέμα
yάλακτος
- !1! φλιτζάνι φέτα τριμμένη
- !1! φλιτζάνι μανιτάρια
σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά
καυτερή σε κομματάκια
- 1 πρέζα θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
φρεσκοτρψμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε σε μίξερ το αλεύρι,αλάτι και τn μαργαρίνn για 30 δευτερόλεπτα.
Εχοντας σε λειτουργία το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά 2 κουταλιές παγωμένο
νερό. Αν n ζύμn είναι σε τρίμματα, ρίχνουμε 1 κρόκο αβγού. Ζυμώνουμε μέχρι
να ενοποι nθεί n ζύμn. Κατόπιν,τnν κάνουμε μnάλα,τυλίγουμε με διαφανn
μεβράνn και βάζουμεγια μισn ώρα στο ψυγείο.
Σοτάρουμε το μπέικονσε ελάχιστο ελα ιόλαδο μέχρι να γίνει τραγανό, το αφαιρούμε και ρίχνουμε
τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν. Αλείφουμε τnν ταρτιέρα με λίγn μαργαρίνn και απλώνουμε μέσα τn ζύμn π ιέζοντας να ανέβεικαι στα τοιχώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο
στους 220°C. Σπάμε τα 6 αβγά πάνω στn ζύμn και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλι κά
και τnν κρέμα γάλακτος.
Ψnνουμε τnν τάρτα στn μεσαίασχάρα του φούρνου στους 180°C για 20 λεπτά.

ΥΑΙΚΑ
- 2 φιλέτα κοτόπουλου
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- αλάτι, πιπέρι
- ντοματίνια και αyyουράκια τουρσί
yια το γαρνίρισμα
Γ Ι Α Τ Η SA U C E
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2-3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
Hellmann's

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελα ιόλαδο σε τnγάνι,
αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου,
τα ψnνουμε με το δεντρολίβανο
και από τις δύο πλευρές και
τα τοποθετούμε σε απορροφnτικό
χαρτί. Ανα μειγνύουμε σε μπολ τn
μαγιονέζα με τn μουστάρδα. Σερβίρουμε
το κοτόπουλο ζεστό με τn
saυce μουστάρδας ξεχωριστά και
γαρνίρουμε με τα ντοματίνια και τα
αγγουράκια τουρσί.

Υλικά
½ κιλό φασόλια μαυρομάτικα
4 ξερά κρεμμύδια
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι
κύμινο
ξίδι
 

Εκτέλεση
Ξεδιαλέγουμε από τα φασόλια τα πετραδάκια, αν υπάρχουν, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στη
φωτιά, με κρύο νερό. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα,
μόλις αρχίσει το νερό να βράζει. Πριν αρχίσουν να χυλώνουν τα φασόλια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο,
τον πελτέ ντομάτας, αραιωμένο, το κύμινο, το αλάτι και έπειτα ανακατεύουμε καλά το φαγητό.
Ανακατεύουμε συχνά και αν χρειαστεί, προσθέτουμε κρύο νερό. Στο τελευταίο λεπτό, πριν τα
κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίγανη και το ξίδι.

Υλικά
1 µεγάλο κουνουπίδι, σε µπουκετάκια
¾ φ.τ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεµµ υδάκια, κοµµ ένα σε ροδέλες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο)
1 κ.γ. κόλιαντρο ξερό, σε σκόνη
1 κ.γ. κάρυ, απαλό
200 γρ. ντοµατάκια
αλάτι και φρεσκοτριµµ ένο πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
1 φλ. ελιές πράσινες, γεµιστές µε αµύγδαλο
1 µατσάκι άνηθο, ψιλοκοµµένο
 

Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεµµ υδάκια µε το κόλιαντρο και το κάρυ,
μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4΄. Ρίχνουμε την ντομάτα, 1 ποτήρι ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουµε, προσθέτουμε το σκόρδο,σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοµαγειρεύουµε το φαγητό για περίπου 30΄ μέχρι να βράσει το κουνουπίδι,αλλά χωρίς να διαλυθούν τα µπουκετάκια του. Μόλις αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε στο σκεύος τις ελιές. Όταν το φαγητό μείνει µε τη σάλτσα του, πασπαλίζουμε µε τον άνηθο και φρέσκο πιπέρι.

Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα • 600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, σε μπουκιές
 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. θυμάρι ξερό
20 πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι
100 γρ. πικάντικη γραβιέρα ,τριμμένη
 100 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ΠΟΠ
2 αβγά χτυπημένα
αλάτι  πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό, για την επικάλυψη

Εκτέλεση
Αφήνουμε τη σφολιάτα να ξεπαγώσει, με βάση τις οδηγίες στη συσκευασία. Σε 1 κατσαρόλα
ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο για 2-3΄, ώσπου να ροδίσει από όλες τις
πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα φέρνουμε 1 βόλτα για να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το θυμάρι, 1 ποτήρι ζεστό νερό και
σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη
γέμιση να κρυώσει καλά. Απλώνουμε τη γέμιση στη μέση των 2 φύλλων κατά μήκος και τυλίγουμε
σε ρολό, φροντίζοντας να κλείσουμε προς τα μέσα τις 2 άκρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους
180ο C. Τοποθετούμε τα ρολά με το κλείσιμο προς τα κάτω, σε λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα.
Αλείφουμε με το αβγό και ψήνουμε για περίπου 40΄.

Υλικά
1 ½ κιλό σουπιές, καθαρισμένες
8-10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5-6 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
κανέλα σε ξύλο
γαρίφαλο – καρφάκια
300 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια από τις σουπιές, τις πλένουμε και τις
βράζουμε για 45 ΄ περίπου. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και
τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε 2 κ.σ. από το ζωμό που βράσαμε τις σουπιές,
καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί. Αφού τα βράσουμε αρκετά, περίπου 30΄, ρίχνουμε τις
σουπιές και τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο. Μετά από 10΄, προσθέτουμε το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη
φωτιά και σιγοβράζουμε τις σουπιές, μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους.
227

Υλικά
1 κιλό μεγάλα μπαρμπούνια
1 φ.τ. αλεύρι
1 ½ φ.τ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φ.τ. ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
6 λεμονόφυλλα
αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατίζουμε τα ψάρια. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει πολύ καλά.
Αλευρώνουμε τα ψάρια, τα τινάζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα τηγανίζουμε, μέχρι
να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα ψάρια σε μια βαθιά λεκάνη, βάζοντας ενδιάμεσα
λεμονόφυλλα. Στο ελαιόλαδο που τηγανίσαμε τα ψάρια, ρίχνουμε δενδρολίβανο και το ξίδι και
αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει, βράζοντάς την για 5΄ σε σιγανή φωτιά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα ψάρια και τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν
αφαιρούμε τα κομμάτια δενδρολίβανου ή τα λεμονόφυλλα, αλλά τα αφήνουμε μέσα στη λεκάνη για
να διατηρηθεί το άρωμά τους.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.