Ξεπλένετε τη φάβα με άφθονο νερό. Ζεσταίνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και λίγο θυμάρι.
Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια ρίχνετε τη φάβα, το ζεστό νερό και το υπόλοιπο λάδι. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 50 λ. περίπου. [Ξαφρίστε στον αφρό άν χρειαστεί με τρυπητή κουτάλα].
Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το λεμόνι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε σταδιακά το μείγμα σε multi και το χτυπάτε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Σερβίρετε σε πιατέλα, περιχύνετε τη φάβα με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και γαρνίρετε με μαϊντανό ή κάπαρη.